FUJIFILM X-PRO3 - Návrat legendy

Product - 1 - XPRO3_lukas_trefilik

Modely série Fujilm X-PRO fotoaparátov začali písať svoju históriu v roku 2012. Za toto obdobie si séria našla svojich skalných fanúšikov, ako aj odopieračov, v dôsledku niektorých špecifických vlastností, ktoré fotoaparáty zahŕňajú. Jedno je však isté, asi žiadny predchádzajúci model nevyvolal toľko rozruchu a rôznych vyfabulovaných dohadov ako práve aktuálny model Fujifilm X-PRO3.

 Text a fotografie: Lukáš Trefilík

 

Product - 2 - XPRO3_lukas_trefilik

Predpokladám, že každý z návštevníkov blogu Fujista.sk už v minulosti o modeloch X-PRO aspoň počul alebo čítal, avšak ak ste fotoaparátu nevenovali dostatočnú pozornosť, stručne Vám priblížim o čom budem písať.

Modelový rad fotoaparátov Fujifilm X-PRO je vlajkovou loďou spoločnosti Fujifilm, ktorá je vhodná predovšetkým pre street a reportážnu fotografiu, vďaka pohodlnému a rýchlemu ovládaniu, ako aj hybridnému range finder hľadáčiku, ktorý je umiestnený vľavo, narozdiel od fotoaparátov série X-T alebo X-H.

Tak, to je asi všetko čo sa odo mňa dozviete o konkrétnych technických špecifikáciach :) Ja som predovšetkým fotograf, ktorý sa zaujíma o ergonómiu, pohodlie a predovšetkým o zážitok počas fotografovania, ako aj o výsledný produkt - fotografiu. Preto by som Vám chcel priblížiť svoj pohľad fotografa a nie len technického nadšenca. Každopádne všetky relevantné informácie, ktoré sú samozrejme taktiež dôležité, môžete nájsť v popisoch produktov.

5 - xpro3_lukas_trefilik

Svoju profesionálnu fotografickú dráhu som začal pred niekoľkými rokmi so svadobnou fotografiou a fotografiou aktu, pričom vo voľnom čase sa najradšej potulujem po uliciach mesta a užívam si nezáväzné fotenie. Za tú dobu som si prešiel rôznymi fotografickými značkami, až som jedného dňa usúdil, že potrebujem niečo kompaktné, dajme tomu dovolenkový fotoaparát. Po dlhom zvažovaní som sa rozhodol pre kúpu svojej prvej “Fujiny” - X-PRO1.

Áno, vedel som, že v porovnaní s FF zrkadlovkami to nebol ani najrýchlejší ani najdokonalejší fotoaparát, a preto som nemal prehnané očakávania. Môj fotografický svet sa zmenil, akonáhle prišlo na prvé fotenie - bol to nočný akt v uliciach mesta, týmto dňom som odložil všetky predsudky a znova som našiel svoj stratený entuziazmus z fotenia. Krásny dizajn, intuitívne ovládanie, pohodlný zážitok z fotenia a hlavne, tie farby… Bože môj, tie dokonalé farby mi ušetrili a do dnešného dňa stále šetria kopec času pri editácii fotografií a navyše si fotenie dokážem znova užívať.

10 - xpro3_lukas_trefilik

Od kúpy prvej X-PRO1 uplynula nejaká doba a môžem hrdo prehlásiť, že systém Fujifilm X sa pre mňa stal fotografickou technikou číslo 1. Ako som už spomínal, model X-PRO1 mal svoje limity a samozrejme akonáhle vyšiel model X-PRO2, tento bol opäť pridaný do môjho svadobného arzenálu. Na moje veľké potešenie bol rýchlejší, 2 sloty pre SD karty ma viac než potešili, avšak mal stále jedno obmedzenie, pre mňa dosť podstatné, a to hľadáčik so zväčšením cca 0,97x (Pozn.: oficiálna X-PRO2 špecifikácia hovorí o pomere cca 1:1, ale tento údaj nie je korektný).

Vždy sa snažím komponovať tak, aby som si ušetril čo najviac práce s postprodukciou, vrátane orezov, pričom tento drobný detail spôsoboval to, že som takmer každú jednu fotografiu musel samostatne orezať.

Žiadna iná vec mi neprišla obmedzujúca, až na tento nepomer, a aj keď niektorí fotografi tento fakt neriešia, dokonca niektorí ho nemuseli ani postrehnúť, ja sa celý život považujem za perfekcionistu a orezávať xy tisíc snímkov ma po čase prestalo baviť. Preto som svoje zákazkové fotenia realizoval predovšetkým s modelmi X-T a X-H, pričom X-PRO bola používaná len pre súkromné fotenia, kedy som si chcel fotografovanie užiť.

Product - 4 - XPRO3_lukas_trefilik

Dámy a páni, prichádza X-PRO3…

 

Dizajn a ergonómia

Od doby X-PRO1 si fotoaparát drží svoje špecifické línie a krivky, čo však ako fotograf, ktorý miluje minimalismus a čistý dizajn, oceňujem najviac je eliminácia D-PADU, ktorý bol nahradený dotykovým displejom a novými funkčnými tlačidlami, čo vyčistilo celkový vzhľadu fotoaparátu. Dizajn klasického filmového fotoaparátu so zakrytým displejom je úchvatný a informácia o filmovej simulácii, ako aj o základných nastaveniach, na malom zadnom LCD displeji je pre mňa pomyselnou čerešňou na torte. Koncept vychádza z klasických filmových fotoaparátov, v dnešnej dobe je koncept taktiež známy zo série Leica M-D modelov

(Pozn.: o displeji ako takom budem písať nižšie)

 

Hybridný OVF/EVF

Keď som sa prvýkrát dopočul o novom ergonomickejšom hľadáčiku s pokrytím 1:1, potešila ma táto informácia, avšak po predchádzajúcich skúsenostiach, v porovnaní s oficiálnym tvrdením spoločnosti Fujifilm, som očakával opäť nejakú zradu. Prvé testovanie ma vyviedlo z omylu a moje srdce zaplesalo, nakoľko pomer zväčšenia 1:1 je skutočne prítomný. Takže už žiadne prepočítavanie pomeru orezov. Hľadáčik umiestnený vľavo je skvelý pre celkový zážitok z fotenia, pretože sa nosom nedotýkate zadnej obrazovky. Navyše modely X-PRO sú skvelým pomocníkom napríklad aj pri fotení aktov na verejnom priestranstve, nakoľko fotoaparát nevzbudzuje prílišné zvedavé pohľady, rovnako aj pri svadobnej reportáži, nakoľko ľudia sa pri pohľade na tento fotoaparát necítia "ohrození" a ľahšie sa uvoľnia (platí aj pre menej skúsené modelky, ako aj náhodných okoloidúcich pri street fotografii).

12 - xpro3_lukas_trefilik

Výklopný LCD displej

Už pri prvých rozpravách o X-PRO3 som nedokázal pochopiť, prečo bola potreba pridania vyklápacieho displeja. Prečo by som mal potrebovať výklopný displej na klasickom fotoaparáte akým je model X-PRO? Predovšetkým po tom, čo vyšli prvé mockup verzie… Začal som toto spochybňovať. "Fujifilm si musí robiť srandu, prečo neurobí len fotoaparát pre fotografov, ktorí nepreferujú chimping alebo prečo namiesto toho neprinesú plnohodnotný výklopný displej s klasickým otočným ramenom!?" Veril som, že Fujifilm tento dizajn značne podcenil, a tým sa pre mňa séria X-PRO končí modelom X-PRO2, avšak potom, keď som fotoaparát chytil prvý krát do rúk, nastal užívateľský a názorový zlom. Ani si neviete predstaviť ako veľmi som sa mýlil. Práve vďaka výklopnému displeju dostali aj moje fotowalky nový rozmer. Až teraz som si uvedomil, aké pohodlné je mať výklopný displej v uliciach, už žiadne líhanie na zem už žiadne náhodné a nepresne komponované, prípadné nesprávne zaostrené, fotografie fotené z nadhľadu, už žiadne podozrievavé pohľady okoloidúcich pri fotografovaní z úrovne pásu… Stále tvrdím, že z estetického hľadiska je výklopný displej nie veľmi pekne dizajnovaný (vyklopený displej na mňa nepôsobí najlepším dojmom), avšak ak zoberiem do úvahy pomer funknčnosti a celkovej estetickosti, fujifilm sa nemohol rozhodnúť lepšie, za čo im patrí moja obrovská vďaka a uznanie, že sa pustili do tohto boja.

 

Filmová simulácia Classic Neg

Už ste sa niekedy zamilovali do filmovej simulácie? Nie? Potom budete prekvapený, čo sa skrýva za profilom classic neg. Simulácia vychádzajúca z klasického filmu Fujifilm Superia, ktorá ovplýva neskutočne podmanivými farbami, ktoré si priam žiadajú, aby ste neprestávali fotiť, a to za akéhokoľvek počasia. Farby sú viac saturované ako napríklad Classic Chrome a hlavne ako celok pôsobia teplejším dojmom a širším spektrom dynamického rozsahu (Pozn.: pri priamom fotení do jpeg) Classic Neg ma oslovil natoľko, že všetky tu publikované fotografie sú priamy JPEG výstup, len s jemným doladením kontrastu :)

Dovetok: Robert Capa, legendárny Magnum fotograf, povedal: "Ak vaše fotografie nie sú dostatočne dobré, nie ste dostatočne blízko..." S týmto tvrdením absolútne súhlasím (predovšetkým pri fotografovaní ľudí), avšak dovolil by som si doplniť vlastný dovetok: "...buď nie ste dostatočne blízko, alebo sú vaše farby naprd..." :)

2 - xpro3_lukas_trefilik

Výkon

PRESNE, PRECÍZNE, POHOTOVO - Tieto tri slová dokonale definujú nový model X-PRO3, ktorý obsahuje BSI snímač známy už z modelov X-T3 a X-T30. Tomuto snímaču a taktiež novému procesoru sa nedá vyčítať nič podstatné. Podsvietený PDAF senzor, ktorý redukuje nežiaduce artefakty pri fotografovaní v protisvetle, je dokonalý. Presné, rýchle a správne zaostrené fotografie, bodka! Zlomový okamih pre vývoj CSC fotoaparátov vo vzťahu k fotografickým dinosaurom akými sú objemné a ťažké digitálne zrkadlovky.

Nie som hybridný fotograf, takže k otázkam ohľadom 4K videa sa neviem vyjadriť, avšak verím, že rovnako ako pri ospevovanom výstupe z XT3, budú videograferi spokojní aj s modelom X-PRO3.

Model X-PRO3 taktiež prináša novinku v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, pre mňa opäť jedna menej významná, a tou je turbo boost, ktorý ocenia predovšetkým milovníci sekvenčného fotografovania.

13 - xpro3_lukas_trefilik

Duratect povrchová úprava - užívateľské sklamanie alebo cenná obmena?

Už od dôb X-T1 preferujem grafitové verzie jednotlivých fotoaparátov, práve kvôli ich povrchovej úprave, ktorá dokáže uchovať techniku nepoškodenú aj za náročnejších podmienok. Tak tomu bolo do doby, kedy sa Fujifilm rozhodol začať produkovať modely X-T3 z lacnejších materiálov, na ktorých sa prejaví každý kontakt s okolitým prostredím, doslova… Nie som ten typ človeka, ktorý považuje fotoaparát len za pracovný nástroj, pre mňa je to taktiež objektom záujmu, preto každý jeden škrabanec je pre mňa aj škrabancom na duši. Každý, kto ma pozná, vie potvrdiť, že moja technika má zabezpečovanú prvotriednu spravodlivosť, dokonca aj počas fotografovania samotného :) Preto ma titánová povrchová úprava nesmierne potešila. Krásne a čisté spracovanie, pričom odolnosť taká, že by ste na nej dokázali brúsiť nože. Čo ma však prekvapilo, boli neutíchajúce slovné boje v dôsledku odtlačkov prstov. Prvý moment som si myslel, že sa jedná o záležitosť, ktorá bude ťažko odstrániteľná, avšak opak je pravdou - po celodennom fotení mi stačil čistiaci roztok s mikrostatickou utierkou a obetovanie asi 2 minút môjho času - po odtlačkoch prstov potom nebolo ani stopy. Ak teda patríte medzi fotografov, ktorí milujú svoju techniku viacej ako fotografovanie, nemusíte mať žiadne obavy, odtlačky prstov sú ľahko odstrániteľné, takže po každom fotení môžete svoj poklad odložiť priamo do vitríny, prípade môžete používať rovno silikónové rukavice počas fotenia :)

Uvedomte si však dôležitú skutočnosť: nie je nič dôležitejšie než radosť z fotografovania, a pokiaľ sa nemusíte obávať akýchkoľvek nepriazní osudu a počasia, pôžitok z fotenia je o to väčší.

19 - xpro3_lukas_trefilik

Pre koho je fotoaprát Fujifilm X-PRO3 určený?

 

Pre všetkých fotografov, ktorí sa potrebujú na svoju techniku spoľahnúť za akýchkoľvek okolností, pre fotografov, ktorí preferujú ergonómiu ovládania a pohodlie pri fotografovaní.

 

Aj napriek tomu, že mám veľmi rád svoju X-T3, X-PRO je srdcová záležitosť. Takže precíznosť softvérového spracovania v odolnejšom a ergonomicky priaznivejšom tele. Od teraz mi môže séria X-PRO robiť spoločnosť pri akomkoľvek fotografovaní, či už profesionálneho alebo osobného charakteru.

Nezabúdajte však na to, že fotografovanie, či už profesionálne alebo amatérske, by malo byť v prvom rade zábavou, preto sa môžete spoľahnúť, že Fujifilm X-PRO3 Vás nesklame v žiadnom ohľade.