FUJIFILM X-T30 - Prvé dotyky...

fujista_xt30_thumbnail

S najrýchlejším procesorom a najnovším snímačom od Fujifilmu model X-T30 dokazuje, že nejde o to čo je na povrchu ale o to čo je vo vnútri. Či už radi portrétujete, fotíte športy alebo natáčate vlogy, Fujifilm X-T30 má čo ponúknuť každému, v robustnom, štýlovom balení a hlavne za prijateľnú cenu.

 Autor: Martin Húbek

DSCF3783

S prvými informáciami o prichádzajúcom mirrorless fotoaparáte X-T30 som si myslel, že to bude ľahko predvídateľný update predošlého modelu. Po jeho testovaní som však zistil, že väčšie nemusí vždy znamenať lepšie a X-T30 s prehľadom dokazuje, že aj v malom formáte dokáže veľké veci.

 

Ak ste vždy túžili po najvýkonnejšej bezzrkadlovke, ktorú Fujifilm ponúka, X-T3 ale bola mimo váš rozpočet, máme skvelé správy. X-T30 je síce jeho menší a mladší brat ale výkonom nezaostáva takmer v žiadnom ohľade a je ešte o pár stovák lacnejší.

 

S novým 26 megapixelovým X-Trans BSI-CMOS snímačom a X procesorom 4 môžete očakávať kvalitné fotky a zábery, ktoré vďaka tejto kombinácií oplývajú širokým dynamickým rozsahom a toľko obľúbenými Fujifilm farbami.

 

X-T30 je rýchly a responzívny, citeľne rýchlejší ako predošlá generácia a rozdiely v rýchlosti s jeho väčšou a silnejšiou verziou, X-T3, sú takmer zanedbateľné. Hybridný autofokus systém ponúka 425 ostriacich bodov a športových fotografov určite poteší sekvenčný záznam o rýchlosti 30 snímkov za sekundu bez akéhokoľvek blackoutu medzi jednotlivými snímkami (30 fps s elektronickou uzávierkou pri 1.25x crope, 20 fps bez cropu, 8 snímkov za sekundu s výlučne mechanickou uzávierkou).

DSCF3878

Na prvý pohľad ma hneď zaujalo rozloženie prvkov na tele fotoaparátu. Tlačidlo pre rýchle menu, inak známe pod písmenom Q, sa presunulo na oporu pre palec, ktorá taktiež narástla do výšky a tým pádom prispieva k zlepšeniu celkovej ergonómie. Predný grip je taktiež mierne vystúpenejší. Momentálne rozmery stále nahrávajú užívateľom s menšími rukami no napriek tomu je to krok k lepšiemu.

DSCF3863

Najväčšou funkčnou zmenou je určite náhrada d-padu 8 smerovým joystickom, ktorému sa tešia ostatné modely ako X-E3 alebo X-100F. Ak často meníte ostriace body a dotyková obrazovka nie je práve vašou šálkou kávy, budete nadšení. Ak ste pôvodný d-pad používali predovšetkým vďaka nastaviteľnosti funkcií, ktoré ponúkal, táto voľba vám môže prísť ako krok späť. Rozloženie tlačidiel je z prevažnej väčšiny identické s predošlým modelom, čiže v tomto oddelení ďalšie zmeny nečakajte.

DSCF3773

Materiály ostávajú rovnaké ako pri predošlej generácii, kombinácia plastu a hliníka robia z X-T30 odolne pôsobiaci no zároveň ľahký fotoaparát, ktorý vás nebude ťažiť pri dlhých prechádzkach. Zakúpiť ho môžete v troch farebných vyhotoveniach - striebornej, uhlovej stirebornej a čiernej.

 

Tešiť sa môžete aj najžiadanejšej filmovej simulácii Eterna, ktorá bola dlho určená len pre  najvýkonnejšie Fujifilm X modely. Dostupná pre fotky aj videá.

 

Zadnej strane fotoaparátu dominuje 3-palcový dotykový displej, pri ktorom oceníte rýchlu odozvu a možnosť polohovania, čo určite pomôže pri fotení z menej typických uhlov. Svojim rozlíšením určite ulahodí predovšetkým fotografom, ktorí sa venujú natáčaniu videí.

DSCF3777 

Napriek tomu, že používam X-T20 ako môj hlavný fotoaparát, stále si neviem plne zvyknúť na jeho dotykový displej. Napriek tomu sa čoraz častejšie pristihnem pri tom ako využívam výklopný displej na komponovanie záberov a dotyk pre selekciu ostriacich bodov. Nebolo tomu inak ani pri testovaní X-T30, ktorého displej je ešte rýchlejší a responzívnejší.

fujista_xt30_SOOC_1

Hľadáčik je taktiež svetlejší a priestrannejší než jeho predchodca, s 100% pokrytím obrazu čiže to čo vidíte je zároveň aj to čo dostanete vo výstupe.

 

Video doznalo asi najvýraznejších zmien. X-T30 zvláda natáčať videá v FullHD  24/30/60120 fps a taktiež DCI (17:9) a UHD (16:9) rozlíšeniach o maximálnej rýchlosti 30 snímkov za sekundu.

fujista_xt30_SOOC_2

Fujifilm X-T30 ponúka veľa presvedčivých dôvodov prečo siahnuť práve po ňom pri výbere vášho nového tela. Nie nadarmo je najpredávanejšou Fujifilm bezzrkadlovkou keďže ponúka najlepší pomer cena-výkon. Avšak každá minca má dve strany a je tu zopár aspektov, nad ktorými sa treba zamyslieť.

 

Ergonomicky je na tom X-T30 slabšie. Predný a zadný grip je síce hrubší a vystúpenejší ale ak máte väčšie ruky, budete musieť siahnuť po hand gripe, ktorý výrazne zlepšuje celkovú ergonómiu (ale aj navyšuje váš konečný účet pri kúpe).  

fujista_xt30_SOOC_3

Napriek vyššie uvedému nedostatku, ide o najkompaktejšiu bezzrkadlovku s vymieňateľnými objektívmi z X série (hneď po X-E3). Tento fakt určite padne vhod na cestách kedy miesta v batohu nie je nikdy dosť, či už v ohľade k rozmerom alebo váhe (383 g).

 

8 smerový joystick je vítanou zmenou pre mnohých užívateľov. Pre mňa osobne to bol rozporuplný prvok. Pri vyberaní ostriacich bodov performuje výborne ale akonáhle sa ponoríte do menučiek, veľa krát sa pristihnete pri selekcii nesprávnych výberov keďže joystick je veľmi citlivý. Možno som stará škola ale pôvodný d-pad, ktorý sa dá ešte nájsť na X-T20, ostáva stále mojou preferovanejšou voľbou.

 

Odstránenie d-padu však prináša so sebou aj jednu výhodu a tou je čistejšie pôsobiaca zadná strana fotoaparátu, ktorá taktiež poskytuje viac priestoru pre vaše ruky.

 

V neposlednom rade treba spomenúť, že s X-T30 prichádzate o vodeodolnosť v porovnaní s jeho väčším bratom X-T3, čo dáva zmysel keďže je o pár stovák lacnejší a niektoré rohy bolo treba osekať.

DSCF3893

Pozn.: Fujifilm X-T30 je aktuálne najvýkonnejším modelom z rady X (teda až do momentu, než model X-T3 dostane aktualizačný firmvér :) )