FUJIFILM X100V - Ešte výkonnejší "kompakt"

Lukas_Trefilik_X100v_WP

Slovo "kompakt" (fotoaparát menších rozmerov a s obmedzenými funkciami ako napr.: nemožnosť výmeny objektívu a pod.) sa v dnešnej dobe používa skôr ako dehonestujúce označenie fotoaparátov, ktoré vo svete skutočnej fotografie nemajú čo hľadať. Niektorí fotografi sa taktiež len výrazne pousmejú pri slovnom spojení "kompakt", s prívlastkom "profesionálny". Sú tieto reakcie v prípade modelu Fujifilm X100V opodstatnené?

Ani náhodou... :) 

FUJIFILM X100V - fotoaparát, ktorý si zaslúži svoj piedestál

Text a fotografie: Lukáš Trefilík

(pozn.: všetky vzorové fotografie sú SOOC jpegy s mierne doladeným kontrastom)

 

Fotoaparáty Fujifilm X sa stali legendou vo svete fotografie (a nemám tým na mysli len amatérsku úroveň), pričom ako prvý fotoaparát, ktorý rozhýbal tento kult techniky, bol práve ikonický model X100, ktorý v roku 2020 oslávi už svoju prvú desaťročnicu. 

Od svojho prvého uvedenia na trh sa nám modelová rada X100 výrazne nezmenila, to, našťastie, platí len po vizuálnej stránke. Nový model X100V nám, v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, prináša hneď niekoľko vylepšení. Tým najdôležitejším, na ktoré väčšina fotografov čaká už nejaký ten rok, je samozrejme objektív.

 

REDESIGNOVANÝ OBJEKTÍV

 

fujifilm_x100v_lukas_trefilik_1

Nechápte ma zle, predchádzajúca verzia asférického objektívu Fujinon Super EBC 23mm f2, bola skutočne skvostná, avšak mala svoje limity. Pre mňa bol najväčším nedostatkom veľmi výrazný soft focus pri close up, resp. detailných, záberoch, kedy objektív produkoval na môj vkuš až príliš snovú (ne)ostrosť.

Niekto nad týmto môže len pokrútiť hlavou, lenže uvedený objektív bol konštruovaný tak, aby bolo možné snímať už od zaostriteľnej vzdialenosti 10 cm... Prečo by som teda mal byť ochudobnený o kvalitu, ktorá by mala byť zaručená? Nová verzia objektívu nám, okrem iného, k pôvodnej optickej konštrukcii prináša ďalší asférický člen, a poviem Vám, rozdiel je viac než citeľný :) Skvelá ostrosť aj pri najnižšej clone, dokonca aj v krajoch záberu (ako sa môžete presvedčiť na fotografii nižšie).

Mnohí fotografi, však, nie sú zo staro-nového objektívu natoľko nadšení, predovšetkým kvôli tomu, že očakávali zmenu optickej svetelnosti, teda nižšej od f2. Tu si však treba uvedomiť fakt, že sa v danom podaní naozaj jedná o zostavu, ktorú môžete mať so sebou každú minútu. K čomu by bolo dobré mať kompaktné telo, ktoré sa zmestí do vrecka od nohavíc, keď by sme si kvôli objektívu museli vystrihnúť otvor pre objektív? ;) 

fujifilm_x100v_lukas_trefilik

OVF/EVF HĽADÁČIK

Tí, ktorí ma poznajú, určite potvrdia, že na kvalitný hľadáčik nedám dopustiť. Rovnako ako model X-PRO3, aj X100V si prešiel úpravou hľadáčika a stojí skutočne za to.

Predchádzajúce hľadáčikové verzie na mňa pôsobili skôr ako kompromis medzi veľkosťou a kvalitou, avšak to už viac neplatí. Nový hľadáčik je väčší, teda lepšie sedí na oku, a vďaka novej antireflexnej vrstve sa zdá byť aj priehľadnejší a podstatne jasnejší. Navyše je veľmi estetický a konečne nepôsobí ako lacný doplnok k inak dokonalému telu, akým X100V určite je.

Lukas_Trefilik_X100v_2

VÝKLOPNÝ DISPLEJ A D-PAD

Kvalita a potreba výklopného displeja ma presvedčila už pri používaní modelu X-PRO3, preto vnímam túto zmenu ako skutočne vítanú. Niektorí fotografi protiargumentujú tým, že displej mohol byť rovno otočný na všetky strany, avšak ako fotograf, ktorému doteraz táto funkcia nechýbala, nemám proti aktuálnej konštrukcii najmenšie námietky. Navyše vďaka tomuto dizajnu nie je na prvý pohľad zrejmé, že ide o výklopný displej, nakoľko veľmi esteticky lícuje s konštrukciou fotoaparátu.

Inou, pre niekoho nevítanou, zmenou je chýbajúci D-PAD (smerový volič). Osobne som vďačný, za vypustenie voliča, nakoľko voľný priestor na zadnej strane zlepšuje úchyt fotoaparátu kompaktnejších rozmerov. Áno, je pravda, že vďaka voliču sa fotograf rýchlo dostane k už navyknutým nastaveniam, avšak tieto je možné si nastaviť na voliteľné tlačidlá a pod. Okrem iného, stále je dostupná možnosť Q (quick) menu, ktoré Vám rovnako rýchlo umožní meniť potrebné nastavenia.

DSCF0166

FILMOVÁ SIMULÁCIA CLASSIG NEGATIVE  

Superia v digitálnej podobe? Skvelá! Nič viac, nič menej...

DSCF0305

UTESNESNOSŤ VOČI NEPRIAZNIAM POČASIA

Prevažná väčšina fotografov (a nie len Fujifilm X fotografov) nepovažuje svoju techniku len za obyčajný "nástroj". Poznám takých, ktorí by pri miernom mrholení svoj neutesnený fotoaparát jednoducho radšej nepoužili a nechali ho odložený v brašni, než by riskovali prípadné škody. Ale už nemusia :) Fujifilm X100V je novo aj utesnený voči prachu, vode, a pod... Nezabúdajte, však, že pre 100% bezpečnosť je potrebné dokúpiť si taktiež ochranný (nepriepustný) filter *, ktorý bude rovnako chrániť aj objektív.

*Pozn.: je možné obstarať si kvalitný filter akejkoľvek značky.

Lukas_Trefilik_X100V

PROCESOR, SNÍMAČ A OSTATNÉ

Rovnako ako modely X-PRO3, X-T3 a X-T30, tak aj fotoaparát Fujifilm X100V obsahuje X-trans BSI snímač a najnovší X-procesor 4. generácie. Tomuto snímaču a procesoru sa nedá vyčítať nič podstatné. Podsvietený PDAF senzor, ktorý redukuje nežiaduce artefakty pri fotografovaní v protisvetle, je dokonalý. Presné, rýchle a správne zaostrené fotografie, bodka!

 

Lukas_Trefilik_X100V_2

PRE KOHO JE FOTOAPARÁT FUJIFILM X100V URČENÝ?

Už dávno neplatí tvrdenie: kompakt = nepostačujúca úroveň fotografie. Kompaktné telo s kvalitným APS-C snímačom, rýchlym procesorom a výnimočne ostrým objektívom je skutočná výhra.

Splní priania všetkých nadšencov, ako aj profesionálnych fotografov, ktorí chcú mať jednoduchý a skutočne kompaktný, no zároveň výkonný a spoľahlivý fotoaparát bez kompromisov. 

DSCF0230

DSCF0144

DSCF0160

DSCF0080

DSCF0088DSCF0228