FUJIFILM X-H1 - Pocity a dojmy

Thumbnail XH1_fujista_sk

Pred pár dňami nám spoločnosť Fujifilm predstavila model nového fotoparátu FUJIFILM X-H1. Model, ktorý sa od svojho staršieho súrodenca síce výrazne nelíši kvalitou výstupu fotografií, prináša nám však niekoľko vylepšení. Otázka je, bude to pre majiteľov predchádzajúcich modelových verzií systému X zaujímavé natoľko, aby sa rozhodli pre prechod k tomuto modelu?

 

FUJIFILM X-H1 - DOBRÝ MARKETINGOVÝ ŤAH ALEBO SKUTOČNÁ LEGENDA?

 

Priznám sa, zo začiatku som k X-H1 pristupoval doslova tendenčne. Evidoval som ho, ale ani náznakom som sa nepozastavil nad jeho prípadnou potrebou. Ako veľký milovník Fujifilm techniky, som si bol istý, že to bude skvelý fotoaparát, no podvedome som sa pripravoval skôr na príchod nástupcu X-T2, v podobe X-T3, pretože som sa naladil na vlnovú dĺžku dostupných informácií, že pri X-H1 sa jedná predovšetkým o fotoaparát pre video nadšencov. Lenže čo sa nestalo, dostal som možnosť tento testovať po dobu jednoho týždňa a všetky moje predsavzatia sa od základu rozplynuli!

xt2_xh1_front_fujista

 

Ale poďme pekne od začiatku, teda čo nové nám X-H1 ponúka…

 

 

ERGONÓMIA A DIZAJN

 

Keď si teraz odmyslíme vysokú kvalitu samotnej Fujifilm techniky a jej obrazového výstupu, mnohí z nás sa rozhodli pre kúpu svojej prvej Fujiny aj práve kvôli jej kompaktnosti a krásnemu retro dizajnu. S príchodom modelu GFX sa nám tento koncept mierne narušil, očividne však nie natoľko, aby ovplyvnil vývoj modelu X-H1. X-H1ka čerpá mnohé prvky z X-T2 ale najväčšie zmeny dizajnu prichádzajú práve z konceptu GFX:

 

1)  Nový, konfigurovateľný, stavový LCD displej

 

Displej nahradil otočný volič pre korekciu expozície a nachádza sa nad spúšťou. Vnímam ho skôr ako výhodu pre kameramanov, ktorí nepoužívajú fotoaparát priložený k oku. Ako fotograf som tento počas dvoch testovacích fotení ani raz nepoužil. Chýbajúci volič kompenzácie expozície bol nahradený tlačidlom, ktorého funkcionalitu budem riešiť ďalej.

xt2_xh1_top_fujista

 

2)  Grip tela

 

X-H1 vychádza pri koncepte gripu fotoaparátu z modelu GFX, mohutnejší a do ruky vynikajúco sediaci grip sa nedá kritizovať, nakoľko manipulácia s fotoaparátom je skutočne pohodlná, aj keď je to mierne na úkor estetickej stránky.

xh1_grip_front_fujista

 

3)  Batériový grip

 

Tento prešiel renesančnou obrodou a vrátil sa ku konceptu batériového gripu modelu X-T1, žiadny doplňujúci grip k telu (ako pri X-T2), takže batériový grip krásne lemuje rám tela a pôsobia ako komplexný celok.

Pozn.: Na tele X-H1 sa nachádzajú dve malé skosenia rámu, pre perfektné zapadnutie gripu.

 

4)  Nová, väčšia, očnica

 

Nová, ergonomicky vylepšená, očnica príjemne sedí na oku a dokonale eliminuje nechcený svetelný šum okolo.

xh1_grip_back_fujista

 

5)  Rozmery a váha

 

X-H1: 139.8 x 97.3 x 85.5 mm; 673 g (vrátane SD karty a batérie)

X-T2: 132.5 x 91.8 x 49.2 mm; 507 g (vrátane SD karty a batérie)

 

Aj napriek nárastu týchto hodnôt, v porovnaní s modelom X-T2, neprináša nám táto zmena nič dramatické (najväčší nárast hodnôt spôsobuje práve nový grip tela), avšak nakoniec tento zásah, a celkovo upravený dizajn, vnímam ako dobrý pomer medzi kompaktnosťou a pohodlím používania. Obzvlášť pri použití fotoaparátu s objemnejšími objektívmi, ako napr.: XF90mm alebo XF50-140mm.

xt2_xh1_fujista

 

 

FUNKCIONALITA

 

1)  Nový mechanizmus spúšte

 

Dnešným dňom sa nám takmer doslova vytratila medzispúšť, na ktorú sme boli zvyknutí z predchádzajúcich modelov. Dôvod je ten, aby sa eliminoval otras fotoaparátu pri exponovaní. Znamená to fakt, že ak ste boli zvyknutí pritlačiť spúšť do prvej, ostriacej, polohy, tak teraz túto polohu dokážete aktivovať doslova silnejším výdychom vzduchu z vašich pľúc (bez použitia ruky) :) Samozrejme preháňam, ale je citlivá natoľko, že pri silnejšom pritlačení vám fotoaparát automaticky exponuje. Zo začiatku som bol z tohto značne rozčarovaný, nakoľko som fotil bez toho, aby som o tom vedel, avšak, po čase používania, som bol absolútne unesený! (Prečo? - viď bod 2)

 

2)  Nový algoritmus ostrenia

 

Nový algoritmus ostrenia je natoľko rýchly a presný, že mi stačilo priložiť fotoaparát k oku a následne exponovať, takmer bez nutnej kontroly expozície. Dokonca aj s mojím TOP objektívom XF 56mm F1.2, ktorý rozhodne nepatrí medzi dostihové kone, nebolo ostrenie v horších svetelných podmienkach žiadny boj, ani na najnižšej clone! Jednoducho WOW! Tak isto sa výrazne zlepšila rýchlosť kontinuálneho ostrenia, s ktorým som nemal žiadny problém, navyše som zaznamenal skvelé výsledky aj na ostriacich bodoch, ktoré nie sú krížové. Ideálna zmena (oproti X-T2) pre fotografov, ktorí preferujú akčnejší štýl fotenia alebo jednoducho potrebujú rýchle a akcie schopné ostrenie.

 

3)  Chýbajúci otočný volič korekcie expozície

 

Ako som už spomínal vyššie, otočný volič bol nahradený stavovým LCD panelom. Osobne mi táto zmena veľmi dobre nesadla, nakoľko otočný volič som používal bez potreby odtiahnutia fotoaparátu od oka a navyše sa mi s ním dobre manipulovalo. Korekciu expozície, pri X-H1, rieši samostatné funkčné tlačidlo, ktoré sa nachádza tesne nad spúšťou. Zo začiatku som mal značné problémy s jeho ovládaním, pretože je osadené v konštrukcii rámu tak dokonale, že som ho nevedel nájsť pohmatom. Preto som bol nútený vždy odtiahnuť fotoaparát a zapojiť do nastavovania aj pohľad, čo ma zdržiavalo.

Pozn.: po určitom čase používania som toto, ako tak, dostal pod ruku, avšak stále sa len stotožňujem s týmto riešením.

UPDATE: V menu (nastavenie kompenzácie expozície/nastavenie funkcie) je možné aktivovať použitie korekcie expozície na predný/zadný roller, pričom stačí len uvedeným tlačidlom aktivovať funkciu. (Martin Kopec, ďakujeme za doplnenie :) )

 

4)  Batéria a zdroj energie

 

Je jasné, že nový model so sebou prináša nové funkcie, ktoré sú náročnejšie na spotrebu energie. Všetko by bolo v poriadku, ak by s novým fotoaparátom bola predstavená taktiež nová batéria, tu vás však sklamem, nakoľko používa presne ten istý typ batérie ako X-T2 (Fujifilm NP-W126s). Pri prvom testovacom fotení som na jedno nabitie spravil presne 317 RAF+JPEG snímkov (pri aktivovanom prepínaní náhľadov medzi EVF a LCD displejom, ako aj prehliadaní snímkov)

Pozn.: Pri X-T2 využívam len funkciu EVF, ktorý sa aktivuje priložením fotoaparátu k oku, pričom v tomto režime som schopný dosiahnuť okolo 550 fotografií na jedno nabitie.

 

5)  Electronic Front Curtain Shutter (EFCS - systém uzávierky)

 

Po modeli GFX bol systém EFCS adaptovaný aj pri modeli X-H1. Jeho účelom je eliminácia chvenia, ktoré je spôsobené mechanizmom uzávierky. Nová uzávierka je navyše natoľko tichá, že som ju pôvodne ani nezaregistroval. Teda “cvak” (model X-T2) nahradil “klik” (model X-H1), maximálna spokojnosť.

 

6)  Redukcia “blikania” umelého osvetlenia

 

Umelé osvetlenie (napríklad fluorescenčné svetlá alebo LED žiarivky) produkuje blikajúce svetlo, ktoré je voľným okom ťažko pozorovateľné, avšak fotoaparáty nemajú problém krátky výpadok zachytiť, čo spôsobuje zmeny intenzity jasu a farebnej teploty. Preto X-H1 prichádza s funkciou Flicker Reduction, ktorá udržuje stabilné hodnoty expozície. Môžem potvrdiť, že funguje spoľahlivo, žiadne výpadky svetla na výsledných snímkach ani rozladená expozícia.

 

7)  Bluetooth

 

Jednoducho pre rýchlejšiu komunikáciu komunikáciu s externými zariadeniami.

Pozn.: Túto funkciu som netestoval, nakoľko som bol spokojný už aj s rýchlosťou WI-FI komunikácie.

 

8)  Nová filmová simulácia ETERNA

 

ETERNA je simulácia s prívlastkom “cinematic”. V porovnaní s ostatnými simuláciami (ako napr. classic chrome) je vďaka svojmu širokému dynamickému rozsahu, miernejšej saturácii a zníženému kontrastu asi najvhodnejšou alternatívou pre tých, ktorí zvažujú potrebu ďalšej post-produkčnej úpravy, príp. seleketívnej úpravy, výslednej fotografie alebo videa.

Classic_vs_eterna_fujista_sk

 

 

SAMOSTATNÁ KATEGÓRIA: 5-OSOVÁ OPTICKÁ STABILIZÁCIA (IBIS)

 

IBIS, ó IBIS… Vždy som myslel, že potreba optickej stabilizácie je značne preceňovaná a teda nepotrebná. Máme predsa skvelé svetelné objektívy alebo, v prípade potreby, dostupné vyššie hodnoty ISO. Každopádne, za ten týždeň testovania som si IBIS zamiloval natoľko, že by som o tomto vedel napísať samostatný príspevok :)

Ak už pre nič iné, z hore uvedených vylepšení, tak práve vďaka systému IBIS som sa aj ja rozhodol prejsť k modelu X-H1.

FUJISTA_XH1_1-5SEK

 

Počas testovacích fotení som si koľkokrát ani neuvedomil, že fotím na hodnotách 1/10 sec, ba dokonca aj 1/2.3 sec, bez toho, aby som čo len musel pohnúť rukou pre zmenu nastavenia (takmer bez rozmazaných snímkov), jednoducho bomba!

FUJISTA_XH1_1-10SEK

 

Aj keď kvalita finálneho výstupu zostáva, v porovnaní s X-T2, bezo zmeny, tak systém IBIS, v kombinácii s novým algoritmom ostrenia, je natoľko dokonalý, že už teraz na mňa prichádza depresia z toho, že toto testovacie telo budem musieť čoskoro vrátiť :D

 

 

ZHRNUTIE

 

Fotoaparát Fujifilm X-H1 považujem za skutočného priekopníka medzi modelmi systému X. Vo všeobecnosti je pohodlie ovládania a celková funkcionalita X-H1 na veľmi vysokej úrovni, takže si dokážete vychutnať jeho plnohodnotný potenciál. Nie je pravda, že novinka je určená len pre video nadšencov a kameramanov, ba naopak… Ak ste fotograf, ktorý preferuje dynamickejší štýl fotografovania, potrebuje spoľahlivý fotoaparát v dôsledku akčnejších fotografických žánrov, alebo chce využívať plnohodnotný potenciál systému X, tak X-H1 je práve pre Vás.

 

Pozn.: Nie sú spomenuté funkcie 4K, F-log a podobné, ktoré súvisia s videom, nakoľko tieto nie sme schopní objektívne zhodnotiť.

 

Ak sa zaujímate o kúpu modelov X-H1 alebo X-T2, nezabudnite si taktiež prezrieť naše akciové ponuky.